יום שני, 27 באוקטובר 2014

חיית המתכת - מאיר אריאל

מאיר אריאל נהג ברבים משיריו לאזכר ולהסתמך על מקורות מהיהדות.
בשיר זה, מאיר אריאל מפרט את השקפתו על טבעה ההרסני של התרבות הקפיטליסטית ושלטון הטכנולוגיה, בהם אנו חיים. את התפיסה הזו הוא מציג בשיר "חיית המתכת" ומקביל אותה לאחד מחזיונות דניאל כפי שמופיעים ב"ספר דניאל".

דניאל היה לפותר חלומות, בעל מעמד רם, בתקופת מלכות בבל. לאחר שהוגלה לבבל ע"י נבוכדנצר השני, הצליח דניאל לפתור חלום שהטריד מאוד את המלך, אשר אף אחד מהחכמים האחרים לא הצליח. בעקבות כך עלה דניאל לגדולה והוכתר כרב החרטומים בחצר המלך.


עטיפת האלבום "רישומי פחם" מ 1995 בו מופיע השיר

אחד מחזיונותיו, אשר הופיע בגרסה אחת בעת תקופת שלטונו של נבוכדנצר מלך בבל, וכן בגרסה נוספת בעת מלכות פרס, מדבר על ארבע חיות אשר עולות מן הים, וכל חיה מתארת אחת מארבעת המלכויות שפגעו בעם ישראל: מצרים, אשור, בבל ורומי. החיה הרביעית, מלכות רומי עפ"י החזון, מתוארת כחיית הברזל, בעלת רגליים וידיים עשויות ברזל וטיט, אשר דורסת והורסת כל מה שנקרה בדרכה, והיא מייצגת את מלכות הברזל.

אריאל מדבר על השתלטות הטכנולוגיה על חיינו, את הרדיפה אחר הכסף ותרבות הצריכה. עפ"י אריאל המרדף הזה מעוור ומסנוור אותנו, מה שהופך אותנו לחברה שעתידה להשמיד את עצמה. בכך, מקביל את התקופה שלנו לתקופת הברזל מחזיונו של דניאל, תקופה שמשחיטה ומשמידה אותנו כחברה.



ואם כבר עסקנו בדניאל וחזיונותיו, שווה להזכיר את הביטוי הנפוץ שנשען על אחד מהם.
לאחר מותו של נבוכדנצר, מעמדו של דניאל פוחת, עד אשר, כך לפי המתואר בספר, מתגלה הכתובת על הקיר. הכתובת הופיעה בעת משתה שערך בלשאצר, מלך בבל לאחר נבוכדנצר. לאחר הופעת הכתובת, בלשאצר קורא לכל החכמים והקוסמים בכדי שיפתרו את דבר הכתובת, אך ללא הועיל. בסופו של דבר קרא לדניאל אשר פענח את כתובת הנבואה, המתארת את מותו של בלשאצר ואת סוף תקופת מלכות בבל ונפילתה בידי הפרסים.
הפענוח של דניאל התברר כנכון ואכן בלשאצר נהרג באותו היום ומלכות בבל נפלה בידי הפרסים.
מכאן מגיע הביטוי באנגלית The Writing On The Wall או בעברית - "הכתבות הייתה על הקיר".

    משתה בלשאצר - ציורו המפורסם של רמבראנדט בו מופיעה היד שכותבת את הכתובת על הקיר.




תבלו!