יום רביעי, 12 בנובמבר 2014

סחרחורת


I need to wash myself again to hide all the dirt and pain
'Cause I'd be scared that there's nothing underneath
But who are my real friends?
Have they all got the bends?
Am I really sinking this low?



זהו הבית השני, הלקוח מהשיר השני באלבום השני של Radiohead. אני חושב שהבית הזה מסביר את מהותו של כל האלבום. טום יורק מדבר הרבה באלבום על היותו מלוכלך, פגום, חלש, טועה. בנוסף, עוסק האלבום רבות על מי שהוא מכנה החברים שלו שנעלמו או שכשלו מלהצילו. הרבה פעמים ניתן לפרש חלק מהשירים, כך שאותם אנשים, אליהם הוא פונה בשיר, הם למעשה הוא עצמו. מה שבטוח, יורק מציב מראה (שבורה) מולנו ומול עצמו.


    גם עטיפת האלבום מתיישר עם האווירה הכללית - היא מציגה במטושטש אדם שנראה מיואש, חסר כוחות, זועק לעזרה...


השיר הפותח את האלבום - Planet Telex מדבר על משהו, שאינו מוסבר מה הוא בדיוק (אולי דכאון, אולי החיים עצמם), שאי אפשר לגרום לו להופיע אך גם אי אפשר לגרום לו להיעלם. מה שלא תעשה (תנסה בכוח לייצר אותו או לרסק אותו) - בסוף תמיד הכל יהיה שבור. ואולי חמור מכך, כפי שמציינות השורות האחרונות בשיר, לא רק הכל שבור אלא כל האנשים שבורים גם כן.


גם השיר השלישי באלבום - High & Dry פונה אל מישהו (אולי אל עצמו), מציב מולו את תמונת המציאות כפי שיורק רואה אותה, מנסה לגרום לו להתפכח מאשליית הכוח והפרסום שהוא חי בה. אך כל זאת נובע ממקום אגואיסטי כנראה, יורק מתחנן אל אותו חבר - אל תשאיר אותי להתייבש, אל תנטוש (אתה הורס לעצמך את החיים וזה פוגע בי).


והנושא המרכזי ממשיך הלאה: Fake Plastic Trees (לא, זה לא כיסוי למרגול) - על השקר שאנחנו מספרים לעצמו, לו אנו קוראים החיים. על תרבות הניתוחים הפלסטיים, כסימפטום לשקר העצמי (אחד המשפטים החביבים עלי באלבום: "gravity always wins").  השיר Bones -  על איך שאנחנו קמלים ונסדקים עם השנים, כשבעבר יכולנו לעוף כמו פיטר פן.



   דוגמא אישית: טום יורק מציג איך נראה אדם שבור.

אחת הצביטות הגדולות באלבום מגיעה בשיר השישי, שנקרא (Nice Dream). שם השיר מופיע עם הסוגריים במקור, כיוון שתחילה הלהקה כלל לא רצתה לתת לשיר שם, אך לאחר לחץ מחברת התקליטים, ניתן השם והוספו לו הסוגריים. חרדת הנטישה של יורק מרוחה כאן בכל פינה:



They love me like I was a brother
They protect me, listen to me
They dug me my very own garden
Gave me sunshine, made me happy

Nice dream, nice dream, nice dream



המצב קשה. אפשר ממש לחשוב שלאלבום הזה צריך להאזין עם חבילת קלינקס צמודה. האמת, לא ממש. השירים (ברובם) רוקיסטים מאוד, מלווים במלודיות מעולות ומקצבים בועטים, כך שחווית ההאזנה לחלוטין כובשת את האוזן.
מיד אחרי השיר הזה, מגיע השיר Just שהיה ללהיט גדול מהאלבום, לו כמובן נעשה הווידאו האלמותי והכל כך גאוני. שלא נתבלבל, גם השיר הזה ממשיך את אותה המגמה, אך הוא דוגמא מצוינת לכך שהלחן והעיבוד כובשים את האוזן עוד לפני שהבנו ששוב, עברנו לעסוק בסרחון שנדבק אלינו, וגם אם נחליף את המנעול בדלת שלוש פעמים, הוא ילכוד אותנו בחכתו.

כל שיר באלבום הוא פנינה, זיקה של גאונות בכתיבת שירים והעברת מסרים. My Iron Lung ו Bullet Proof הם בהחלט פיסגת האלבום בהקשר הזה. יהיה קשה בפוסט אחד לדבר על כל השירים, מבלי לעשות להם (או לפחות לחלקם) אוול. כל שיר באלבום יכול להיות נושא נפרד לשיחה.

Black Star, השיר העשירי באלבום, עוסק במשבר בזוגיות (שוב, כמו כל השירים באלבום, הנושא נדון סביב אדם נוסף) ואולי גם על איך אנחנו מסתכלים על עצמנו בתוך מערכת יחסים ואיך אנחנו מנסים תמיד למצוא מי אשם (העיקר לא אנחנו). אגב, זה השיר האהוב עליי באלבום.
השיר Sulk, אחד לפני אחרון, ממשיך את אותה המגמה והוא לוקח אותנו אל השיר האחרון שהוא "ה"להיט מהאלבום - Street Spirit. אם ניגנתם פעם בגיטרה בחייכם, השיר הזה בטוח עבר לכם בין האצבעות מתישהו (וגם לו קליפ נצחי).


   אתנחתא קומית.

יורק אוהב לשלב בשיר הסיום לאלבומים שלו, איזשהו מסר או שורה תחתונה, משהו ללכת איתו הביתה. את In Rainbow, אלבומם השביעי של הלהקה שיצא ב 2007, יורק מסיים עם המסר: לא משנה מה יקרה מעתה והלאה, אני יודע שאני לא צריך לפחד, כי היום היה היום הטוב ביותר בחיי.


את The Bends יורק מסיים אולי עם השיר הקודר ביותר באלבום, אך בסופו המסר, שהוא אולי הפתרון לכל הקשיים והבעיות שהוצגו באלבום: "Immerse your soul with love".



אז הנה שני הקליפים המוצלחים מאוד:

Street Spirit
Just

ולסיום, שיר פחות מפורסם אך מוצלח לא פחות:





תבלו!


יום שבת, 8 בנובמבר 2014

אין אני - שוטי הנבואה

אלבום הבכורה של שוטי הנבואה, שיצא בשנת 2000, הכה בתדהמה אפילו את חברי הלהקה.
האלבום מכר למעלה מ 40,000 עותקים והעניק ללהקה חשיפה רחבה מאוד ברדיו ובטלוויזה. הוא אפילו העניק לה את תואר להקת השנה.
הלהקה, שעד אז הייתה מוכרת בעיקר לקהל המעריצים ההדוק שלה, אשר ליווה אותה לכל מקום, הייתה כעת ללהקה שכולם אוהבים לשמוע.



השיר "אין אני" הכל כך קליט, היה הסינגל הראשון באלבום וכבש את המצעדים בסערה. הביטוי שחוזר על עצמו פעמים רבות (מאוד) בשיר, "אין אני", מתייחס למשמעותו בבודהיזם.
בבסיס הרעיון, על רגל אחת, עומדת האמונה כי מכלול ההתרחשויות בעולם הזה הוא רצף אחיד של ארועים שכאשר יסתיימו, יתחילו שוב בצורה מעגלית בעולם הבא. כך גם אנחנו, הנפש שלנו קיימת באופן רציף ואילו הגוף שלנו הוא זמני. המושג "אין אני" מתייחס, בין השאר, לחוסר החשיבות של ההתעסקות בסבל והכאב בעולם הזה, שכן אין לו משמעות בתוך הרצף האינסופי של הנפש. היום נהוג להשתמש במושג לתאור מצב בו האדם מוותר על צרכיו הרגשיים והזמניים על מנת לחיות בהרמוניה עם הסביבה. השוטים מספרים כי בעת אי הסכמה, אין מקום להכנס לעימות או מריבה, אלא לוותר על ה"אני" לשם ההרמוניה והאוטופיה.

"כשמישהו יגיד דבר אחר,
אני פשוט אעוף בלי לדבר
ואתפזר בשקט בחלל
ללא ריגשות אשם ובלי אבל"

אין אני, או באנגלית - No Self

אם נשמע לכם קשה ליישם את דרך החיים הזאת, אתם לא לבד. נראה שגם השוטים מבינים את הקושי שבביטול העצמי.
אני מפרש את השיר כהומוריסטי וביקורתי בנוגע לבעיתיות שבתפיסה, שעל פיה אדם יכול לוותר על המקום שלו בעולם.
לראיה, הבית הראשון של השיר:

"כן איזה כיף יהיה בסוף ימי
כשכל החבר'ה ידברו עלי
יגידו שהייתי I&I
בשעות רצון בשעות הפנאי"


                 המשג I&I נמצא בשימוש רחב בתרבות הראס טאפארי ומבטא את האמונה כי האדם והאלוהים אחד.

הכתיבה בשירים של השוטים, גם באלבום הזה וגם בזה שלאחריו, מתאפיינת בטקסטים קלילים, אשר עושים שימוש במילים וביטויים יומיומים ("תגידי לי מה נהיה, יפיפייה"), ולעיתים עוסקים בנושאים רוחניים. גם השיר הזה.
מאופן הניסוח ובחירת המילים בשני הבתים השיר, קל להבחין בציניות ובהומור.
אדם אינו יכול לוותר על קיומו ולהתפזר בשקט בחלל כשמישהו אומר משהו שאינו לרוחו. וזה בטח יהיה ממש כיף למות ולחשוב שהחברים שלך אומרים שהיית כל כך רוחני.

מה אתם אומרים?