I need to wash myself again to hide all the dirt and pain
'Cause I'd be scared that there's nothing underneath
But who are my real friends?
Have they all got the bends?
Am I really sinking this low?
'Cause I'd be scared that there's nothing underneath
But who are my real friends?
Have they all got the bends?
Am I really sinking this low?
זהו הבית השני, הלקוח מהשיר השני באלבום השני של Radiohead. אני חושב שהבית הזה מסביר את מהותו של כל האלבום. טום יורק מדבר הרבה באלבום על היותו מלוכלך, פגום, חלש, טועה. בנוסף, עוסק האלבום רבות על מי שהוא מכנה החברים שלו שנעלמו או שכשלו מלהצילו. הרבה פעמים ניתן לפרש חלק מהשירים, כך שאותם אנשים, אליהם הוא פונה בשיר, הם למעשה הוא עצמו. מה שבטוח, יורק מציב מראה (שבורה) מולנו ומול עצמו.
גם עטיפת האלבום מתיישר עם האווירה הכללית - היא מציגה במטושטש אדם שנראה מיואש, חסר כוחות, זועק לעזרה...
גם עטיפת האלבום מתיישר עם האווירה הכללית - היא מציגה במטושטש אדם שנראה מיואש, חסר כוחות, זועק לעזרה...
השיר הפותח את האלבום - Planet Telex מדבר על משהו, שאינו מוסבר מה הוא בדיוק (אולי דכאון, אולי החיים עצמם), שאי אפשר לגרום לו להופיע אך גם אי אפשר לגרום לו להיעלם. מה שלא תעשה (תנסה בכוח לייצר אותו או לרסק אותו) - בסוף תמיד הכל יהיה שבור. ואולי חמור מכך, כפי שמציינות השורות האחרונות בשיר, לא רק הכל שבור אלא כל האנשים שבורים גם כן.
גם השיר השלישי באלבום - High & Dry פונה אל מישהו (אולי אל עצמו), מציב מולו את תמונת המציאות כפי שיורק רואה אותה, מנסה לגרום לו להתפכח מאשליית הכוח והפרסום שהוא חי בה. אך כל זאת נובע ממקום אגואיסטי כנראה, יורק מתחנן אל אותו חבר - אל תשאיר אותי להתייבש, אל תנטוש (אתה הורס לעצמך את החיים וזה פוגע בי).
והנושא המרכזי ממשיך הלאה: Fake Plastic Trees (לא, זה לא כיסוי למרגול) - על השקר שאנחנו מספרים לעצמו, לו אנו קוראים החיים. על תרבות הניתוחים הפלסטיים, כסימפטום לשקר העצמי (אחד המשפטים החביבים עלי באלבום: "gravity always wins"). השיר Bones - על איך שאנחנו קמלים ונסדקים עם השנים, כשבעבר יכולנו לעוף כמו פיטר פן.
דוגמא אישית: טום יורק מציג איך נראה אדם שבור.
אחת הצביטות הגדולות באלבום מגיעה בשיר השישי, שנקרא (Nice Dream). שם השיר מופיע עם הסוגריים במקור, כיוון שתחילה הלהקה כלל לא רצתה לתת לשיר שם, אך לאחר לחץ מחברת התקליטים, ניתן השם והוספו לו הסוגריים. חרדת הנטישה של יורק מרוחה כאן בכל פינה:
They love me like I was a brother
They protect me, listen to me
They dug me my very own garden
Gave me sunshine, made me happy
Nice dream, nice dream, nice dream
מיד אחרי השיר הזה, מגיע השיר Just שהיה ללהיט גדול מהאלבום, לו כמובן נעשה הווידאו האלמותי והכל כך גאוני. שלא נתבלבל, גם השיר הזה ממשיך את אותה המגמה, אך הוא דוגמא מצוינת לכך שהלחן והעיבוד כובשים את האוזן עוד לפני שהבנו ששוב, עברנו לעסוק בסרחון שנדבק אלינו, וגם אם נחליף את המנעול בדלת שלוש פעמים, הוא ילכוד אותנו בחכתו.
כל שיר באלבום הוא פנינה, זיקה של גאונות בכתיבת שירים והעברת מסרים. My Iron Lung ו Bullet Proof הם בהחלט פיסגת האלבום בהקשר הזה. יהיה קשה בפוסט אחד לדבר על כל השירים, מבלי לעשות להם (או לפחות לחלקם) אוול. כל שיר באלבום יכול להיות נושא נפרד לשיחה.
Black Star, השיר העשירי באלבום, עוסק במשבר בזוגיות (שוב, כמו כל השירים באלבום, הנושא נדון סביב אדם נוסף) ואולי גם על איך אנחנו מסתכלים על עצמנו בתוך מערכת יחסים ואיך אנחנו מנסים תמיד למצוא מי אשם (העיקר לא אנחנו). אגב, זה השיר האהוב עליי באלבום.
השיר Sulk, אחד לפני אחרון, ממשיך את אותה המגמה והוא לוקח אותנו אל השיר האחרון שהוא "ה"להיט מהאלבום - Street Spirit. אם ניגנתם פעם בגיטרה בחייכם, השיר הזה בטוח עבר לכם בין האצבעות מתישהו (וגם לו קליפ נצחי).
אתנחתא קומית.
יורק אוהב לשלב בשיר הסיום לאלבומים שלו, איזשהו מסר או שורה תחתונה, משהו ללכת איתו הביתה. את In Rainbow, אלבומם השביעי של הלהקה שיצא ב 2007, יורק מסיים עם המסר: לא משנה מה יקרה מעתה והלאה, אני יודע שאני לא צריך לפחד, כי היום היה היום הטוב ביותר בחיי.
את The Bends יורק מסיים אולי עם השיר הקודר ביותר באלבום, אך בסופו המסר, שהוא אולי הפתרון לכל הקשיים והבעיות שהוצגו באלבום: "Immerse your soul with love".
אז הנה שני הקליפים המוצלחים מאוד:
Street Spirit
Just
ולסיום, שיר פחות מפורסם אך מוצלח לא פחות:
תבלו!